2017. január 1., vasárnap

Riebensdorf am Don település

1765-ben néhány német telepes akart letelepedni Voronyezsben, azonban a helyi orosz jobbágyok tiltakozása miatt még útközben elakadtak, de két földesúr, Lissanevics és Tevjascsov, egy tatár fejedelem leszármazottai Vorozsezstől 80 km-re délre földet ajánlottak nekik.
Így jött létre Riebensdorf kolónia a Sosna folyó mellett. A telepesek Ravensburg grófságból jöttek, 54 család maradt Riebensdorfban, 20 család Kaiacs településre ment Lissanevics egy másik birtokára, a telepesek egy része később hazatért, mások Vorozsezsbe és Ostrogoshsk településre költöztek.
A legtöbb telepes Riebensdorfban sváb és frank volt. 11 család aki Szászországból, Poroszországból és a Fekete-erdőből jött, nemsokára elköltözött. 1768-ban jött három lett család Kurlandból, de ők is elköltöztek hamar. A telepesek mind evangélikusok voltak. 1770-ben épült egy fatemplom, majd 1881-ben egy kőtemplom a településen. 
1853-ban 30 család vándorolt ki Michaelstal településre, 1866-ban és 1867-ben az Azovi-tenger mellé vándoroltak sokan, itt alapították, Olgenfeld, Ruhetal, Mariental településeket. 1878-ban kivándorolt 60 család a Rosztov régióba, 6 települést hoztak ott létre.

evangélikus templom Riebensdorf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése