2016. november 6., vasárnap

Bonndorf kastély

A kastélynak két elődje volt, egy földvár volt valahol Bonndorf közelében itt volt Bonndorf urainak székhelye, a Lindenbuck vár, a későbbi kastély helyén egy ház állt, amelyik a 13.század végén épült. A ház a nemes von Wolfurt  tulajdona volt aki Voralbergből származott. Wolfurt tulajdona volt a Tanegg vár és a Birkendorf uradalom. 1402-ben ő alapította a pálos kolostort Bonndorfban és Tannheimban. A ház később von Falkenstein, Hans von Rechberg lovag és von Lupfen gróf tulajdonában volt. 
1582-ben Heinrich von Lupfen halálával kihalt a család. Ezután Konrad von Pappenheim birtoka lett a Bonndorf uradalom, később elvette tőle a császár bűnei miatt és Karl von Zollern, majd Peter von Mörsberg báró lett a birtokos. A ház 1592-ben leégett, ezután Peter von Mörsberg épített egy kastélyt a helyére. 
Peter von Mörsberg ( + 1594 ) és fia Joachim Christoph von Mörsberg idején reneszánsz kastély épült, olyan sokba került az építkezés, hogy Joachim von Mörsberg 1613-ban 150 000 forintért eladta a kastélyt a St Blasien kolostor apátjának, Martin apátnak. 
Blasius apát idején 1723 és 1727 közt átépült a kastély barokk stílusban, kapott két tornyot, egy új kaput és lépcsőházat. A kastély termei freskókat kaptak, Franz Josef Spiegler műveit. A kapura Blasius apát címere került. 
A kastély mellé 1727-ben egy kápolna is épült, ezt 1820-ban átvitték a városi kertbe, a mennyezet Spiegler freskói ekkor elpusztultak. 

A kastély eleje

A kastély hátulsó része

Spiegler mennyezetfreskója

Blasius apát címere a kapu felett 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése