2012. április 9., hétfő

Angol utazó Vörösváron

James Dallaway 1763-1834
1794-ben a Törökországba kinevezett angol követ Robert Liston (1742-1836) Vörösváron utazott keresztül postakocsin.
A kiséretében lévő dr. James Dallaway (1763-1834), a követség káplánja megírta úti élményeit : Utazás Londonból Konstantinápolyba 60 nap alatt címmel 1797-ben.
Dorog után írta : Néhány mérfölddel távolabb Vörösváron egy processziót figyelhetünk meg, amely a község mindkét nembeli lakosságának minden korosztályából állt össze, számszerint több mint kétszáz emberből.
A körmenetet 3 fiú vezette, akik a feszületet és a falu védőszentjének képével díszített zászlót vitték, a menet élén a gyermekek haladtak, utánuk a férfiak és asszonyok. Valamennyien himnuszokat énekeltek a köztük haladó kántor irányítása mellett. A pap a templomban várt rájuk, hogy együtt imádkozzanak esőért, mivel már hat hete szárazság sújtotta a vidéket.
Ruházkodásukban egyöntetű gondosság és tetszőség nyilatkozott meg. A férfiak barna szövetből készült kabátot viseltek, kék selyem sujtással, hosszú nadrágot és nagyon széles, puha kalapot, mint amilyenek Van Dyck festményein láthatók.
Az asszonyokon rövid szoknya volt, piros bőrből készült félcipő és a hátukra lelógó  hajfonataikat szalagcsokorral kötötték meg. Az egész jelenet jellemző volt a népre, melynek megnyerő modora, mértéktartó természetessége még olyan országok népeinél is ritkaság, ahol kifinomult szokások vannak.
James Dallaway egy bankár fia volt, Oxfordban a Trinity College hallgatója volt. Utána 1785 és 1796 közt Gloucesterben újságíró. Tagja a Society of Antiquaries tudományos társaságnak. 1792-ben könyvet írt a heraldikáról, Norfolk hercegének ajánlotta, aki Marsall volt a hadügyminisztérium egyik vezetője és a heraldika felelőse az udvarban. Norfolk segítségével lett 1794-ben a követség káplánja és orvosa. 1797-ben a Marsall titkára lett haláláig, aki jól fizető lelkészi állást is szerzett neki. Dallaway több művészeti témájú könyvet is írt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése